Onze sterren: reCIRCLE-containers

Bol1-eshop

Box 1

Capaciteit: 1200 ml | Gewicht: 160 g | Graduatie: 350 ml, 700 ml, 1050 ml

Box 2

Capaciteit: 1000 ml | Gewicht: 186 g | Graduatie: 250 ml et 340 ml

Cup

Capaciteit: 400 ml | Gewicht: 78,5 g | Graduatie: 150 ml, 250 ml, 350 ml

Menu

Capaciteit: 900 ml | Gewicht: 169,4 g | Graduatie: 500 ml, 700 ml, 900 ml

Mini

Capaciteit: 600 ml | Gewicht: 113,2 g | Graduatie: 200 ml, 300 ml, 400 ml, 500 ml, 600 ml

Onze multi-talent containers:

Gegarandeerd 200 hergebruiken en gemaakt in Zwitserland

Onze lunchboxen worden gegarandeerd minstens 200 keer hergebruikt. Ze worden geproduceerd uit 100% Europese aggregaten en aan het eind van hun leven in Zwitserland gerecycled.

Het SQTS-laboratorium (Swiss Quality Testing Service) heeft analyses uitgevoerd om de afwezigheid van migratie (interacties of overdrachten) tussen de producten en de levensmiddelen te controleren (conformiteitstest met de EU-regelgeving en screenings met behulp van de GC-techniek). De materialen voldoen aan de eisen van EU-verordening nr. 10/2011. Het aanbod van aggregaten is van Europese oorsprong.

Waarom plastic?

Geloof ons! We hebben onze hersenen lang gerekt voordat we besloten welk materiaal we zouden gebruiken. In het ideale geval droomden we van een materiaal dat gemaakt is van liefde en dat weer liefde wordt als de maaltijd voorbij is. Helaas is er nog geen dergelijk materiaal. Daarom hebben we met de verschillende actoren besproken wat ze van een herbruikbare verpakking verwachtten. 

Restaurateurs willen een container die gemakkelijk stapelt, geen ruimte inneemt, snel sluit en niet kapot gaat.

Hygiëne (FAVV) en wasmanagers willen verpakkingen die schoon kunnen worden gewassen en gedroogd en die na stapeling luchtig blijven om de ophoping van vocht en eventuele schimmel te voorkomen.

Klanten zijn op zoek naar lichte, luchtdichte verpakkingen die in de magnetron en de vaatwasser kunnen worden gezet en die betaalbaar zijn!

 

Logistieke en milieubewuste mensen willen een container die zo lang en zo vaak mogelijk kan worden gebruikt en die bestand is tegen vallen en herhaaldelijk wassen. 

We hebben de volgende materialen geanalyseerd en getest: 

Glas: het is zwaar om te vervoeren en breekt gemakkelijk. Het is ook onpraktisch om te stapelen omdat het, als het in heet water wordt gewassen, uitzet en vervolgens krimpt als het afkoelt: dit is de reden waarom de glazen vast komen te zitten als je ze direct na het wassen stapelt. Als het verwarmd wordt, wordt het vaak zo heet dat het onmogelijk is om het in je handen te houden. 

Aluminium, roestvrij staal of chroomstaal: ze gaan niet door de magnetron met gevaar voor vonken, wat op zich al een echte limiet is voor een afhaalmaaltijd die vaak thuis of op kantoor moet worden opgewarmd. Bovendien heeft dit materiaal de neiging om te buigen en is daarom niet meer stapelbaar. Om deze bakken echt luchtdicht te maken, gebruiken we bovendien vaak clips of siliconenranden, die moeilijker te wassen zijn op een perfect hygiënische manier. Om te voorkomen dat u uw vingers verbrandt, zou u de muur moeten verdubbelen, wat veel te hoge aanschafkosten met zich mee zou brengen. We hebben ook gemerkt dat veel mensen niet graag in metaal eten. 

Daarom hebben we gekozen voor polybutyleentereftalaat met 30% glasvezel (PBT GF30), dus PBT. Om onze containers bijzonder goed bestand te maken tegen hydrolyse en om snel te drogen, hebben we 30% glasvezel toegevoegd, dus reCIRCLE-lunchboxen zijn slechts 70% plastic! PBT is een kunststof die al heel lang op de markt is en waarin we al jaren gezond eten. Het is samengesteld uit onschadelijk ftalaat en is vrij van weekmakers. Het wordt geproduceerd zonder BPA. We zijn er zelfs in geslaagd om alle dierlijke vetten te elimineren: reCIRCLE containers zijn dus 100% veganistisch! De kleurpigmenten zijn ook allemaal geschikt voor levensmiddelen. De negatieve impact van overconsumptie van plastic staat vandaag de dag niet meer ter discussie: hoge koolstofvoetafdruk, uitputting van de olievoorraden, vervuiling van onze oceanen, impact op fauna en flora… Om nog maar te zwijgen van de hoeveelheden microplastic die het genereert en die via de schaaldieren die we binnenkrijgen in ons lichaam terechtkomen.

Toch heeft kunststof positieve eigenschappen die we vaak, vaak onbewust, verspillen door het te beschouwen als een commodity, een alledaagse verpakking waarvan de levensduur te vaak overeenkomt met de duur van het gebruik of de consumptie van het product dat het bevat. Te vaak vergeten we dat dit afval, als het bewust en efficiënt wordt gebruikt, een grondstof wordt met het potentieel voor hergebruik en recycling. Wegwerpplastic heeft niets te maken met herbruikbaar plastic!

PBT en PP (deksel) zijn recyclebaar. Er bestaat geen officieel inzamelingssysteem of recyclingprocedure, maar wij – d.w.z. reCIRCLE, samen met de fabrikant Stefan Kälin AG in Einsiedeln – kunnen reCIRCLE-containers opnieuw vermalen, d.w.z. tot granulaat vermalen. 

Op dit moment mogen we dit gerecyclede granulaat niet gebruiken voor nieuwe reCIRCLE-containers (vraag ons niet waarom, het zijn wettelijke overwegingen – de vergunning voor gebruik met voedsel zou worden ingetrokken), maar we zijn bezig om uit te zoeken hoe we reCIRCLE-containers precies kunnen vermalen zonder de benodigde vergunning te verliezen. Voorlopig verzamelen we de weinige reCIRCLE-containers die al aan ons zijn geretourneerd en zodra we een ton aan materiaal hebben, zullen we beslissen wat we ermee gaan doen. Dit kan echter nog enkele jaren duren, want reCIRCLE-containers hebben een zeer lange levensduur!

Waarom de kleur aubergine?

reCIRCLE, het is nieuw. Maar om een gedragsverandering te bereiken, moet je die verandering zichtbaar maken. We moesten dus een kleur kiezen die duidelijk te onderscheiden is van andere verpakkingskleuren.

Elke maaltijd ziet er goed uit! We willen dat het eten er goed uitziet en dat de kleur van de reCIRCLE-container niet het eerste is dat je ziet. Alle voedingskleuren passen goed bij de kleur van de reCIRCLE-container: of het nu gaat om het groen van de salade, het rood van de tomatensaus of het geel van de curry, bijvoorbeeld. In een lichtere verpakking zou je elke kleine verkleuring zien, omdat sommige voedingsmiddelen een sterke kleurkracht hebben, zoals kurkuma, bieten of wortelen.

Geslachtsneutraal! De kleur moest geschikt zijn voor zowel vrouwen als mannen. Tot nu toe lijkt het experiment aan te tonen dat het doel is bereikt. 

Waarom rond?

Ze zijn rond omdat ze makkelijker te stapelen, te sluiten en hygiënisch te reinigen zijn. 

Het deksel is ook ontworpen om 100% afwasbaar en droogbaar te zijn, dus er zijn geen clips of siliconen randen, omdat deze elementen altijd moeilijk te reinigen zijn. 

Met een beetje oefening wordt het sluiten van de reCIRCLE-containers kinderspel!